Blog

Blog

Eva Under Isen er skrevet på baggrund af virkelige hændelser og erfaringer.  Bogen bygger på forfatterens og andre overleveres erfaringer og viden indsat i en fiktiv ramme. Det er en vred og barsk bog, men det er også en bog, der vidner om, at det er muligt at finde veje til et godt liv på trods af  overgreb i barndommen, på trods af senfølger og de vanskeligheder, der følger med.

Jeg håber, at læseren vil følge Eva, Lucifa og Rose fra barndommens overgreb ind i de unge voksenår, hvor vejene mod nye muligheder langsomt åbner sig. Gennem slid, gennem angst og vrede, men også med gode menneskers hjælp. Som roman er nogle af hændelserne fortættet i tid, og biografien vikler sig ud og ind mellem personerne.

Men hvorfor blande roman og biografi? Jeg vil ikke være i stand til at beskrive de indre tilstande, forladtheden og dissociationen uden at anvende metaforer, uden at fortælle det gennem personernes relationer og mangel på relationer. Jeg håber også, at bogen vækker genkendelse hos andre udsatte og dermed kan være med til at sætte ord på alt det, der svært og tale om og mange gange ordløst.

På en måde er det lidt lusket at skrive en roman om seksuelle overgreb som roman. Havde det været en biografi eller en fagbog havde læseren været bedre forberedt. Her bliver læseren grebet og trukket med Eva ned under isen og står pludselig med en viden, en oplevelse, der måske var uønsket, men nu er det for sent, viden kan ikke gøres til ikke-viden igen og oplevelsen forsvinder ikke. Det kan ses som en meget mild udgave af den type seksuelle overgreb, hvor barnet leges, lokkes med kontakt og omsorg ind i en relation, der overskrider deres grænser.

Alt det var ikke hensigten, da jeg i sommeren 2017 begyndte at skrive. Jeg skrev fordi det var helende at skrive. I forsommeren 2018 lå der en “halv roman”, som jeg sendte til manuskriptvurdering hos Forfatterskabet. Herefter begyndte arbejdet frem mod udgivelse.