Anmeldelser

Anmeldelser

Fra bogens faglige efterord:

“Denne bog giver en beskrivelse af de senfølger som mennesker udsat for incest og seksuelle overgreb må kæmpe med i deres ungdoms- og voksenliv. En beskrivelse som er så meget på indersiden, at det giver alle: overlevere, fagfolk og alle som burde vide mere om dette område, en tydelig fornemmelse af, hvilken kamp disse mennesker må kæmpe hver eneste dag.
Beskrivelserne er indvendige beskrivelser af mange af de fagtermer vi som fagfolk bruger, når vi taler om eller beskriver senfølger af seksuelle overgreb. Det er beskrivelser som giver disse kliniske fagudtryk en næsten sanselig håndgribelig og kvalitetsmæssig forståelse, som jeg håber mange fagfolk vil tage til sig, da det kan give en bedre og tydeligere forståelse af det, som de mennesker vi prøver at hjælpe, kæmper med.”
Heidi Foldager Cand psyk.

“Det er ikke litteratur for sarte sjæle. Skrivestilen er levende og fængslende…. 5 af 6 stjerner” Krimiormen

https://krimiormen.wixsite.com/minhjemmeside/post/eva-under-isen

Anmeldelse:

”Eva under isen” er en roman om misbrugte børn og voksnes svigt. Fra første side blev jeg fyldt med gru og kriller i hele kroppen over, det jeg ser, som rendyrket ondskab og manipulation af de børn som bogen beskriver. Jeg blev ført ind i Eva og Roses sind og blev rystet i min grundvold over de følelser jeg sad tilbage med.

”Eva under isen” er skrevet så fænomenalt så man næsten mærker de følelser, angsten og det had som, under deres opvækst, kom til at fylde i Eva og Roses liv. ”Eva under isen” er virkelig en bog der er krøbet helt under huden på mig og giver et realistisk og skræmmende billede af de forhold misbrugte lever under.

Bogen skildrer de mange forskellige krænkertyper der findes. De fleste mennesker har nok et generaliserende billede af en pædofil/krænker, men så enkel er virkeligheden ikke. Krænkerens ansigt har mange former.

Eva og Rose er hovedkaraktererne i romanen. De bliver fra meget små udsat for incest, pædofili og misbrug af værste skuffe. De voksne der skulle være deres beskyttere, svigtede, misbrugte og forlod børnene på den værst tænkelige måde. Vi følger Eva og Rose tæt da de er udsat for manipulering, overgreb og misbrug.

Senere følger vi deres kamp i et langvarigt terapiforløb. En meget lang kamp for at finde deres egen fremtid og bearbejde deres mange dårlige oplevelser. Kan man overhovedet skabe sig nogenlunde normale relationer og et sundt følelsesliv med så meget i bagagen? Kan man løfte sig op over fortiden, finde sig selv og skabe en hverdag der bliver levet?

I bogens forord har Christin Marie Guild skrevet følgende:

Denne bog dedikeres til alle, der lever en hverdag med senfølger efter seksuelle overgreb. Og til de mennesker der går langt for at hjælpe og støtte.

”Eva under isen” er absolut under ingen omstændigheder en let bog at fordybe sig i. Det er rendyrket ondskab og dyb medmenneskelighed. Det mest skræmmende er i virkeligheden at ”Eva under isen” ikke er fiktion. Det er oplevelser taget fra virkeligheden. De oplevelser som bogens børn har haft er, med lidt omskrivning, sket i virkeligheden.

Man tror næsten ikke, at der findes så meget ondskab og modbydelighed. Som man måske kan forstå ramte bogen mig virkelig dybt i sjælen. Det er ikke litteratur for sarte sjæle. Skrivestilen er levende og fængslende. Alligevel tog det mig noget tid at læse ”Eva under isen”.

Det var simpelthen for stærk kost, hvis jeg indtog alt for meget ad gangen. Når det så er sagt, så vil jeg alligevel anbefale ”Eva under isen” på det varmeste. Læs den fordi det, desværre er nødvendig litteratur. Det er så vigtigt at få udbredt, at disse overgreb faktisk er reelle i virkelighedens verden.

Det er så vigtigt at vi alle kender lidt til nogle af de mulige tegn på misbrug og overgreb, så vi har mulighed for at gribe ind. ”Eva under isen” er en barsk roman, hvor man får et indblik i hvordan krænkede mennesker ser ud indeni. Men det er også en bog med håb for fremtiden. Lad mig slutte med at understrege, at ingen beskrivelser i ”Eva under isen” er overdrevne. Romanen viser også at kampen for et godt liv kan vindes.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Læser anmeldelse på instagram:

View this post on Instagram

Her er en bog, som alle voksne med kærlighed til børn burde læse. Det er en bog om, hvordan voksne mennesker kan gøre børn til usynlige skygger. En bog om uhyrlige brutaliteter – en bog der hudløst beskriver den virkelighed, børn lever i, når de udsættes for fysisk, psykisk og seksuel krænkelse. Men mere end noget andet, er det en bog om kærlighed. En bog der fylder mig med håb og troen på alt godt i mennesker. For det er historien fortalt af en overlever, og i hver en sætning brænder der en dyb længsel og kærlighed til det liv, der så brutalt blev frarøvet i barndommen. Jeg er dybt rørt, og som forfatter er jeg vildt imponeret over det sproglige niveau. Eva under isen kravler mig under huden, af grunde jeg kun kan tillægge forfatterens eminente evne med ord. Af og til er sætningerne så korte, at jeg alene pga sproget udfordres. Det er fragmenteret, nærmest hakkende, og jeg bæres derved som læser ind i sindet på den martrede, fragmenterede og hakkede barnesjæl. Det er gribende og ganske hjerteskærende at bevidne. På billedet har jeg fotograferet bogen ved siden af en mælkebøtte. Det er i min egen søgen af forståelse, og jeg rækker derved ud efter metaforen “mælkebøttebørn”. Børn, der som mælkebøtter overlever og blomstrer, også selvom alle odds er imod dem. Mælkebøtten skinner som en sol i foråret lige nu, den skinner i verden og vil gerne være til. Børnene i “Eva under isen” skinner i mit hjerte og i mit sind. Det er smukke børn. Min korte opfordring: LÆS DEN! Den er rå og smuk og den er sat i verden for at gøre usynlige børn synlige. #evaunderisen #christinmarieguild #læslæslæs #bøger #bøgerduvildelemedandre #bøgerdukanmærke #litteratur #forfatterskabetdk

A post shared by Karoline Hedegaard Brander (@karolinehedegaardbrander) on